Tibet 50 let poté: "peklo na zemi", či "radost lidu"?

Roman Gazdík
10. 3. 2009 11:00
Čínou okupovaný Tibet si v důkladné izolaci připomíná 50.výročí povstání
Washingtonská demonstrace v předvečer 50. výročí tibetského povstání proti Pekingu
Washingtonská demonstrace v předvečer 50. výročí tibetského povstání proti Pekingu | Foto: Reuters

Dharamsala - Tibet a spolu s ním celý svět si dnes připomínají padesáté výročí neúspěšného povstání tamních obyvatel proti Pekingu, během kterého uprchl nejvyšší tibetský vůdce Dalajláma do Indie a zemřelo přes osmdesát tisíc Tibeťanů.

Při loňském výročí povstání vypukly v Tibetu největší nepokoje za posledních dvacet let. Tibetská exilová vláda obviňuje čínské úřady, že tehdy zabily stovky lidí, Čína přiznává dva tucty obětí, z jejich smrti však viní tibetské výtržníky.

Peking hodlá letos udělat vše pro to, aby se podobná situace neopakovala.

Organizace Mezinárodní kampaň pro Tibet (ICT) v pondělí uveřejnila zprávu, podle které se od loňského března stále pohřešuje 1200 Tibeťanů. Většina se zřejmě nachází v čínských vězeních, kde je s nimi údajně brutálně zacházeno.

Tibet odříznut

Podle zpráv zahraničních médií jsou v současné době bezpečnostní opatření v Tibetu a okolních provinciích, kde Tibeťané také žijí, na maximu a do zdejší oblasti byly poslány tisíce čínských vojáků s těžkou obrněnou technikou.

Dalajláma na tiskové konferenci v Dharamsale
Dalajláma na tiskové konferenci v Dharamsale | Foto: Reuters

Veškeré zprávy přicházející z Tibetu a okolních čínských provincií však není možné ověřit, protože Peking omezil novinářům do oblasti přístup. Vláda prohlašuje, že posílila hraniční kontroly, aby zabránila „očekávaným sabotážím dalajlámovy kliky".

Případným nepokojům hodlají zamezit i okolní státy s větší populací tibetských emigrantů jako Nepál a Indie, které proti nim tvrdě zasáhly i před rokem.

Autonomie, ne samostatnost

Nejvyšší tibetský představitel v úterý ve svém projevu k padesátému výročí povstání Čínu tvrdě kritizoval, zopakoval však, že exilová vláda nechce pro Tibet samostatnost, nýbrž autonomii.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

1950 - Čínská armáda vstupuje do Tibetu

1959 - Propuká povstání a Dalajláma prchá do Indie. Podle exilové vlády Číňané zabili 86 tisíc lidí

1965 - Ustavena Tibetská autonomní oblast

1966 - Začíná kulturní revoluce, tisíce chrámů v Tibetu zničeny

1989 - Dalajláma získává Nobelovu cenu míru

„My Tibeťané hledáme legitimní a smysluplnou autonomii, uspořádání, které by dovolilo Tibeťanům žít v rámci Čínské lidové republiky," prohlásil Dalajláma. „Nemám pochybností o tom, že tibetská věc zvítězí."

Optimismus ale není dle pozorovatelů na místě. Ačkoliv Dalajláma trvale mluví o autonomii, poslední kolo rozhovorů s federální vládou bylo Čínou odvoláno kvůli jeho údajným požadavkům na nezávislost.

Potvrdily se tak obavy, že se jednalo zřejmě pouze o snahu Číny zlepšit si pověst v očích světové veřejnosti v době kolem olympiády v Pekingu.

Peklo na zemi

Komunistický vůdce Mao Ce-tung nechal obsadit Tibet v letech 1950 až 1951 a podle dnešního Dalajlámova vyjádření si pak jeho obyvatelé prošli „nevyjádřitelným utrpením a destrukcí" a - jak doslova řekl - „peklem na zemi".

„I dnes žijí Tibeťané v Tibetu v neustálém strachu a čínské úřady je neustále podezírají," řekl ve svém sídlu v indické Dharamsale desetitisícovému davu a obvinil Čínu, že zabila „stovky tisíc mých lidí" a tibetskou kulturu „přiblížila zániku".

Čínský deník Žen Min-ž-pao (Lidový deník), který je hlásnou troubou komunistické strany, v úterý uveřejnil redakční komentář, ve kterém podtrhl rozvoj Tibetu v posledních padesáti letech a zaútočil na dřívější feudální zřízení, v němž se údajně lidé prali o jídlo se psy.

„Dnešní radost Tibetu je radostí jeho lidu, nikoli otrokářů," citovala z úvodníku agentura Reuters.

Podle třiasedmdesátiletého tibetského vůdce však rozvoj Tibetské autonomní oblasti přišel ruku v ruce s násilným počínšťováním regionu.

„Velké množství infrastrukturního rozvoje, který do tibetských oblastí zdánlivě přinesl pokrok, byl ve skutečnosti podniknut ve snaze Tibet počínštit," uvedl Dalajláma.

 

Právě se děje

Další zprávy